Гала-концертом за участю колективів з різних куточків Прикарпаття, України та з-закордону завершився дев’ятий фестиваль «Коляда на Майзлях»

Коляди та щедрівки одним великим гучним хором співали аматорські та академічні професійні колективи з Прикарпаття, Львівщини, Києва, хор церкви Християн Віри Євангельської м. Івано-Франківська. Також до спільного співу долучилися вокально-інструментальний ансамбль «Florian» національного університету мистецтв Джорджа Янеску з Румунії та камерний хор «Друскінінкай» з Литви. На завершення, загальну коляду підтримали зіркові гості – вокальна формація «Піккардійська Терція».

Литовські друзі, окрім пісні, залишили також особливий подарунок – дерев’яну скульптуру Ісуса Христа, який молиться, щоб він завжди охороняв Україну.

Благословив фестиваль Преосвященний владика Василій (Івасюк), єпископ Коломийський, УГКЦ, який підкреслив особливу єдність у коляді різних народів.

Побувала на гала-концертів і вітала його учасників та організаторів генеральний консул Румунії в Україні Елеонора Молдован.

«Хочу сказати про те, що моя мрія сьогодні тут біля Алтаря здійснилася. Адже ми маємо змогу разом радіти тому, що народився в наших душах і державах Ісус Христос, надія, віра на краще. Схиляюсь перед тими людьми, які організували цю «Коляду» та нашу зустріч. Я багато молилася за те, щоб для вас заспівав хор з Румунії румунською мовою і тішусь, що це сталося. Як дипломат, який вже п’ять років каденції виконує свою місію, я згадую митрополита Петра Могилу, який народився у нашій Сучаві і об’єднав наші країни.

І сьогодні ми повинні зберігати такі добрі традиції. Слово «коляда» румунською звучить схоже. У наших регіонах живуть люди, які зберігають спадщину своїх предків – прекрасні традиції, які об’єднали нас. Ми здійснюємо свою євангельську місію сьогоднішньою колядою і це подарунок нашим нащадкам.

Дай Боже, щоб усі народи надалі зберігали свою культурну спадщину і славили прихід Ісуса Христа і спільно, як сьогодні у цьому храмі творили свою спільну європейську майбутню історію. Тому що все залежить від нас, наскільки у нас справжня віра. Слава вовишніх Богу, а на землі – мир. Мир на Донбасі, Румунії, Польщі, Литві і в цілому світі».

Звернувся до присутніх на гала-концерті міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, який подякував організаторам фестивалю та запросив усіх на наступний. Начальник управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської ОДА Володимир Федорак долучився до слів подяки від імені голови ОДА Олега Гончарука і підкреслив важливість такого заходу для культури нашого краю.

«Відчуття довершеності і безперечно глибокої радості, більше того відчуття певного духовного успіху, який дає відчуття того, що людина не шкодує про шлях, яким іде до чогось, що осягає, - підсумував настоятель храму Царя Христа отець Йосафат Хаймик, ЧСВВ. - А те що вдалося цього року, сталося завдяки об’єднанню зусилль всіх людей, які цінують духовність, культуру, традицію і, зрештою, люблять Бога. Те, що ми змогли об’єднати ці зусилля створило чудо. Чудо радості народу, звичайного простого люду, який втомився сьогодні від такого різного роду небезпек. Більше того – ми молилися за мир в нашій державі і разом з іншими народами. А ті, хто моляться, вміють підключити у свої земні справи Бога - ніколи не програють зрештою і продовжують боротися. Святий Августин, великий мислитель казав – «Коли ти борешся, ти переможець». І мені приємно, що «Коляда на Майзлях» вийшла далеко за межі нашої парафії, міста, держави.

Приємно, що ми отримували багато вітань з різних куточків світу. Думаю, наступний рік ставить перед нами ще більше викликів, але одночасно ми маємо на чому будувати нову мету, працювати над тим, що потрібно зробити».

Отже, до зустрічі на десятому ювілейному фестивалі «Коляда на Майзлях».

Наталія Палій