П’ятої неділі Великого посту відбулася Хресна Дорога вулицями Івано-Франківська

Розпочалася Хресна Дорога на нашій парафії - біля храму Царя Христа, монастиря отців-василіян з благословення митрополита Івано-Франківського, владики Володимира Війтишина. Як розповів владика, присвячена вона року Родин, який проголосила Рада церков.

Далі отець Роман Мельник ЧСВВ проголосив розважання Першої стації Хресної Дороги. Отець Роман вперше керував процесом ведення заходу і як згодом розповів - саме монастир отців-василіян є колискою цієї урочистості. Отці-василіяни розпочали свого часу історію її проведення. «Це дуже важливий досвід для мене, адже до Хресної Дороги доєдналося багато духовенства і вірних», - каже отець Роман.

Отже, на початку Хресної Дороги Символічний Хрест взяли священики, які пронесли його до наступної стації. Далі його прийняли семінаристи, після яких Хрест несли сестри-монахині.

Протягом кожної наступної стації, оголошувалися розважання над страстями Спасителя і сьогодення людства і кожного з нас зокрема.

В свою чергу, від стації до стації, Хрест до рук приймали учасники різних спільнот – церковних і мирянських, учні шкіл, студенти вишів, педагоги, медики, службовці, правоохоронці, вояки АТО та родини загиблих героїв АТО, влада міста та області.

Як розповів ігумен монастиря отців-василіян, настоятель парафії Царя Христа отець Йосафат Хаймик – Хресна Дорога, яка вже 22 рік поспіль проводиться в Івано-Франківську, має не лише духовний, але й вагомий соціокультурний аспект. Адже поєднує людей різних поглядів, вподобань і переконань і яких єднає Хрест. Саме це має на меті ця Хресна Дорога, яка стала традиційною і яку 1997 року започаткували отці-василіяни, ігумен отець Володимир Палчинський і владика Софрон Мудрий. А Хрест, який несуть містом, виготовили двадцять років тому. Він легший від того, який несли два попередніх роки і який зберігають у василіанському монастирі на Майзлях.

Отже, до цьогорічної Хресної Дороги вулицями Івано-Франківська долучилось приблизно тридцять тисяч осіб. Завершилася вона біля катедрального собору Святого Воскресіння де до її учасників звернувся владика Володимир Війтишин. Владика подякував усім, особливо отцям-василіянам і усім, хто долучився до організації урочистості.

В кафедральному соборі до почитання були виставлені мощі мучеників Івана Слезюка та Симеона Лукача.

Наталя Палій