Вельмишановні гості з Польщі у захопленні від фестивалю '' Коляда на Майзлях''

Третього фестивального дня «Коляда на Майзлях» вчергове вразила і захопила гостей і глядачів до уваги яких були покутянські, бойківські, подільські, польські коляди, віншування та різдвяні пісенні та інструментальні твори різних років. Також справжнє вертепне театральне дійство.

Покутські старійшини, які не дивлячись на поважний вік, прибули до обласного центру з задоволенням, аби показати свою виконавську майстерність – фольклорно-етнографічний колектив «Перемітка» з села Лука на Городенківщині. Крізь радість народження Спасителя – сум війни, навіяли козацькі та стрілецькі коляди виконані покутянами. Це збережена спадщина їх батьків-дідів, які відчували дух боротьби за незалежність своєї землі.

Молодь теж гарно береже спадщину предків – саме це якнайкраще довели учасники фольклорного ансамблю Вигодської ДМШ (смт. Вигода, Долинського району). Вони справді підняли настрій глядачів, гостей чудовим виконанням попурі давніших та, переважно, сучасних колядок та різдвяних пісень у сучасному аранжуванні.

Красиву мелодію бандури, неперевершене мелодійне виконання колядок запропонував відомий далеко за межами Прикарпаття квартет бандуристок «Гердан» Прикарпатського Національного Університету ім. В. Стефаника. Художній керівник колективу Віолетта Дутчак. Не могли натішитися своєю участі у нашому фестивалі гості-сусіди з Польщі – мистецька група Центру вокального мистецтва з міста Жешува. «Ми вперше в Івано-Франківську, але нам дуже сподобалося – прекрасний концерт, різноманітний і надзвичайно гарний репертуар і строї виконавців, коляди. Я в захопленні, що до вас приїхали, - розповідає керівник польського колективу Анна Ченчек. - Ми отримали запрошення від вашої місцевої влади через наш уряд. Це чудовий досвід. Наші учасники – ліцеїсти та гімназисти віком від 15 до 21 років. Хоча дуже молоді, проте дуже люблять співати, виступати. Дуже тішимося, що приїхали до України і до вашого міста на цей фестиваль. Найвищою нагородою для колективу було сьогодні «браво» від глядачів». Особливо сподобався глядачам також молодий соліст Кароль Ягелло, чий баритон і майстерне виконання «Adeste fideles» та чарівної польської коляди зачарувало всіх. «Ваш візит і виступ ще раз доводить – скільки спільного мають наші народи, - вітав сусідів настоятель храму Царя Христа отець Йосафат Хаймик, ЧСВВ. – Завжди гарно підтримуєте і є, направду, добрими сусідами».

Дух поділля привезли на «Коляду на Майзлях» з-за Збруча учасники академічного хору ансамблю пісні і танцю «Козаки Поділля» з міста Хмельницького. Співучі мелодійні колядки свого краю вони виконали на високому професійному рівні чудовими голосами. Звичайно, глядачі привітали гостей-подолян теплими оплесками- оваціями.

Не менш гарячий, ніж попередні колективи прийом від глядачів отримали ще одні виконавці з нашої дорогої бойківщини – Долинський муніципальний духовий оркестр. Його учасники показали не лише чудове інструментальне виконання колядок та щедрівок, але й співали, віншували і, найголовніше – представили справжнє театралізоване вертепне дійство.

Отже, третій день різдвяного фестиваль «Коляда на Майзлях» здивував не менше ніж попередні його дні.

Очікуємо на нові цікаві враження.

п. Наталія Палій