Камерний хор «Cantemus» на XX фестивалі «Прощання з колядою» у Львові

29 січня 2017 року у Львові у приміщенні Національного академічного українського драматичного театру ім. Марії Заньковецької відбувся XX-й міжнародний фестиваль «Прощання з колядою». Засновник і організатор фестивалю – Львівське крайове ставропігійне братство св. ап. Андрія Первозваного УАПЦ, що вже 20 років патронує його, перетворивши на потужний форум єднання вірних не лише різних конфесій, але материкової та діаспорної частин України. На запрошення Голови Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного о. диякона Юрія Федіва та хору братства (керівник Руслан Лященко), які в січні побували на фестивалі «Коляда на Майзлях» в Івано-Франківську, участь у львівському фестивалі «Прощання з колядою» взяв і камерний хор «Cantemus» Церкви Царя Христа монастиря оо. Василіян УГКЦ (художній керівник і регент Ігор Дем’янець).

Участь у мистецькому святі взяли колективи з України, Польщі, Румунії. Зокрема, окрім івано-франківського хору «Cantemus», виступили ансамбль «Лем МИ» гуртка Об’єднання українців у Польщі с. Каманьча Підкарпатського воєводства, ансамбль «Відимо» сяноцького відділення Об’єднання українців у Польщі, хор «Хвалім Господа» с. Вишня Рівня з Марамурешського повіту Румунії, парафіяльний хор церкви Успіння Пресвятої Богородиці УАПЦ м. Миколаєва Львівської області, львівські відомі хорові колективи – муніципальний хор «Гомін», хор «Оранта», хор Львівського ставропігійного братства св. ап. Андрія Первозваного та ін. Хорові виступи органічно доповнив спів знаних солістів – лауреата Національної премії імені Т. Шевченка співачки Наталії Половинки, випускниці Львівської і Віденської музичних академій Наталії Степаняк.

Хор «Cantemus»під керівництвом Ігоря Дем’янця з успіхом виконав на фестивалі ряд маловідомих львівській публіці колядок, щедрівок і різдвяних пісень. Особливо тепло глядачі сприйняли йорданську колядку «В господаренька є криниченька» (солісти Богдан Грицищин і Віолетта Дутчак), гуцульську «Нове чудо», покутську щедрівку «На горі, горі» та новітню колядку в обробці івано-франківського композитора, заслуженого діяча мистецтв України Богдана Шиптура «Ой сталась, браття, добра новина» (солісти Богдан Грицишин і Тетяна Шиптур), яка мала сучасне патріотичне звучання. Виступ хору влучно доповнили різдвяні віншування.

Участь в мистецькому заході проходила і за участі міського голови Львова Андрія Садового, який відзначив дипломами учасників Львівського ставропігійного братства і зазначив, що «коляда є і родиною, і молитвою, і Божим словом водночас, … вона укріплює дух».

Завершилося духовне свято спільною колядою всіх колективів «Бог Предвічий», а глядачі долучилися до благодійної акції збору коштів для медичних потреб вояків АТО.

Львівський фестиваль «Прощання з колядою»став ще одним кроком до духовного удосконалення і релігійної єдності єдності християн різних конфесій.

відео з ХХ Міжнародного фестивалю "Прощання з колядою"

Віолетта Дутчак
Фото: Віолетта Дутчак