Вулицями Івано-Франківська пройшла вже традиційна Хресна Дорога. Щороку її проводить Івано-Франківська Архієпархія УГКЦ

Розпочинається Хресна дорога щоразу від храму Царя Христа, монастиря отців василіан, де було проголошено і першу стацію. Озвучив її настоятель храму Царя Христа о. Йосафат Хаймик, ЧСВВ - «Несправедливе засудження людини «Та вони закричали: “Розіпни, розіпни його!” І втретє він до них промовив: “Яке ж бо зло вчинив він? Я не знайшов на ньому нічого, гідного смерти. Тож, покаравши його, відпущу.” Але вони наполягали сильним криком і вимагали, щоб його розіп'яти. І крик їхній переміг.» Лк 23, 21-23

Ми знаємо, що Ісуса засудили несправедливо, використовуючи фальшиві свідчення й клевету. Саме неправда є їхнім знаряддям. По суті – це засудження Бога людиною, яка обманена, або перебуває в драматичному стані самообману. Ті хто засуджує Ісуса на смерть не бачить в Ньому тільки людину гідну смерті, хоча немає ніяких доказів на підтвердження свого вироку. Це чітко зауважує Пилат, але через сильний крик підбуреного натовпу видає Ісуса на розп’яття – «І крик їхній переміг» (Лк 23,23). Трагізм цієї події в тому, що той хто перебуває в тенетах неправди завжди легко здатний осуджувати свого ближнього, а звідси вже дуже коротка дорога, щоб засудити й відкинути Бога зі свого життя.Несправедливе засудження людини є проявом незрілості в випадку тих, які це роблять несвідомо, або проявом підлості й підступу, коли хтось свідомо це робить використовуючи своє становище й вплив на інших.

Христос стоїть перед Пилатом й тими хто Його засуджує. Він мовчить знаючи, що все вже вирішено й заплановано щодо Нього. Він протиставляє агресивній й ревучій неправді тихість жертви терпіння під час хресного шляху й молитви за своїх вбивць. Саме тому, що Він є сам Правдою (пор. Ів 14, 6) Ісус йде визначеним шляхом покладаючись на Волю свого Небесно Отця. Він знає, що остаточно переможе, бо правда рано чи пізно виходить наяв.

Кожну стацію Хресної дороги надалі озвучили священики різних деканатів Івано-Франіквської Архієпархії УГКЦ та отець Владислав РКЦ. Більше 20 тисяч вірян долучилися цього разу до величної хресної ходи, яка тривала майже три години. Символічного хреста поперемінно несли священики, монахи, семінаристи, педагоги, медики, військові, правоохоронці, члени молодіжних організацій, журналісти та влада міста та області.

Завершилася Хресна Дорога біля Архикатедрального собору Святого Воскресіння, де до почитання були виставлені мощі блаженного Симеона Лукача. Його 125-річчя відзначатимуть в цьому році у селі Старуня, Богородчанського району.

Також до присутніх з благословенням звернулися митрополит Івано-Франківський УГКЦ Кир Володимир Війтишин, єпископ Чернівецької єпархії УГКЦ Йосафат Мощич, єпископ Коломийської єпархії УГКЦ Василій Івасюк.

«Дякуємо владикам і отцям, які прибули до нас на цю Хресну Дорогу. Також тим, хто долучився до її проведення, зокрема, отцям-василіянам, владі - наголосив митрополит Івано-Франківський УГКЦ Кир Володимир Війтишин. – Дякуємо всім, хто долучився до нашої спільної молитви і вийшов у нашому місті на цю Хресну Дорогу і ми більше двох голин молилися безперестанку за мир в Україні, за Боже благословення і опіку. Щоби у наших родинах, наших сім’ях, Батьківщині Україні був мир і злагода».

Наталя Палій