Сьогодні в Івано-Франківську на нашій парафії Царя Христа розпочався традиційний – уже 11-й фестиваль «Коляда на Майзлях»

Урочисто - за участю професійних і аматорських колективів, духовенства, влади області та міста.

Відкрили «Коляду на Майзлях» святковою Божественною Літургією, яку очолив митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин, який благословив і привітав фестиваль. «Дорогі во Христі, ми знову дочекалися великих свят і тієї хвилини, щоб відкривати цей великий фестиваль «Коляда на Майзлях». Вітаємо всіх його гостей і нехай Всемилостивий Господь благословить цей святий міжнародний фестиваль коляди», - наголосив владика.

«Хоча за нами вже 10 років досвіду, але і цей 11-й міжнародний фестиваль нам додає трепету і хвилювання, - підкреслює настоятель парафії Царя Христа, ігумен монастиря отців василіан Івано-Франківська отець Йосафат Хаймик. – Хочемо в цих днях дійсно вразити і ще більше підсилити нашу українську коляду, особливо, закордонними гостями. Кожного разу відкриття фестивалю – це маніфестація того, що можна здобути скромними силами на рівні парафії, проте - коли справжньо, коли захотіти вкласти серце і душу. Також наш фестиваль став і маніфестацією об’єднання сил в місті і області, які уособлюють підготовку і працю – керівництва міста і області».

Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич у своєму вітальному слові до учасників і гостей «Коляди на Майзлях» наголосив на важливості збереження української ідентичності через збереження культурної спадщини і поширення її далеко за межами нашої держави. «Фестиваль несе в собі високу місію - не лише прослави Господа високомистецьким словом, але і плекання української християнської культури та ідентичності, - каже Олександр Сич. – Від імені обласної ради, висловлюю щиру вдячність Вам, отче Йосафате за те, що був започаткований фестиваль «Коляда на Майзлях» і за те, що ви є його головними промоутерами і трудівниками. Вірю, що він ще святкуватиме свій 100-літній ювілей. А вклад храму у плекання української традиції буде написаний золотими літерами в історії української нації».

Голова Івано-Франківської облдержадміністрації Денис Шмигаль у вітанні до фестивалю перш за все подякував парафії Царя Христа і її настоятелю за добру ініціативу проведення фестивалю, який показує, береже, примножує наші традиції, звичаї, культуру, історію – насправді великі багатства, якими щиро і щедро ділимося з цілою Україною і світом. Також голова ОДА вшанував тих, завдяки кому маємо змогу під мирним небом Прикарпаття святкувати Різдво – героїв, які боронять нас на сході держави.

До привітань долучився міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, який висловив щиру радість від того, що вже не один рік поспіль до нашого міста на «Коляду на Майзлях» збираються колективи з різних куточків України та з-закордону і, особливо, важливо, що з тих регіонів, де зараз є війна. «Я не знаю жодного міста в Україні, де є міжнародний фестиваль коляди, куди приїжджають поляки, румуни, іспанці та з інших країн. Велика подяка отцю Йосафату та отцям василіанам, які направду з усією душею ставляться до цього фестивалю – тому він і вдається».

Депутат Верховної Ради України Оксана Савчук теж подякувала команді організаторів «Коляди на Майзлях» - фестивалю, який знають по всьому світу - «Сьогодні Івано-Франківськ демонструє неймовірну енергетику, яка передається усій Україні».

Учасниками концертної частини першого фестивального дня стали колективи парафії Царя Христа, актори Івано-Франківського облмуздрамтеатру та зіркова гостя – солістка Вроцлавської опери (Польща) Ірина Житинська. Як поділилася співачка – вона з задоволенням бере участь у «Коляді на Майзлях», багато знає про фестиваль і високий рівень його учасників.

Почути спів Ірини Житинської та інших учасників можна буде також в інші фестивальні дні.


Юрій Рильчук, дякуємо за фото

Наталя Палій