Молебень до святого апостола і євангелиста Марка

Священик : Благословен Бог наш завжди, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь.

Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Царю небесний, утішителю. Душе істини, що всюди єси і все наповняєш, скарбе дібр і життя подателю, прийди і вселися в нас, і очисти нас від усякої скверни, і спаси, благий, душі наші.

Святий Боже, святий кріпкий, святий безсмертний, помилуй нас (3р).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наші; Владико, прости беззаконня наші; Святий, посіти і зціли немочі наші імени твого ради.

Господи, помилуй (3р).

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь

Отче наш, Ти, що є на небесах, нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде царство Твоє, нехай буде воля твоя, як на небі, так і на землі. Хліб наш щоденний дай нам сьогодні; і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукавого.

Священик: Бо Твоє є царство, і сила, і слава, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь


Тропарі

Тропар, (г. 3): У верховного Петра навчившись,* апостолом Христовим був Ти і, як сонце, засяяв країнам:* олександрійцям був Ти прикрасою, блаженний,* Єгипет з обману тобою звільнився,* євангельським твоїм навчанням, як світлом, все просвітив Ти, стовпе церковний.* Задля цього, святкуємо світло, вшановуючи пам'ять твою, Марку богоголосний.* Моли Бога, Якого Ти благовістив,* щоб відпущення гріхів подав душам нашим.

Кондак, (г. 2): Прийнявши з висоти благодать Святого Духа, Апостоле* Ти розвіяв обманні навчання риторів.* Наукою божественного Євангелія Ти, всеславний Марку,* навернув усі народи і привів до Христа Владики.


Величання

Величаємо тебе, святий апостоле Марку,* і вшановуємо страждання і труди твої,* бо ними ти трудився у благовісті Христовій.

Стих: По всій землі ти наставив їх князями.

Стих: Його блискавки освітлюють всесвіт

Стих: Господь народові своєму дасть силу і владу. Благословенний Бог.

Слава І нині:

Алилуя, алилуя, алилуя: Слава тобі, Боже! (3р).


Прокімен

Священик: Будьмо уважні. Мир всім. Премудрість, будьмо уважні.

Люди: Прокімен (г. 4): По всій землі залунав їх голос,* на край світу – їхні слова.

Стих: Небеса оповідають славу Божу, і діло рук його проголошує твердь небесна.

Священик: Господеві помолімося

Люди: Господи помилуй

Священик: Бо Ти святий є, Боже наш, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь. Усе, що живе, нехай хвалить Господа.

Стих : Хваліте Бога у святині його, хваліте його у твердині сили його.

Священик: І щоб сподобилися ми слухання святого Євангелія, Господа Бога молім.

Люди: Господи, помилуй (3р).

Священик: Премудрість, прості, вислухаймо святого Євангелія. Мир всім.

Люди: І духові Твоєму.

Священик: Від Луки святого Євангелія читання.

Люди: Слава Тобі. Господи, слава Тобі.

Священик: Будьмо уважні.


Євангеліє

Євангеліє від Луки 10, 1-15.

В той час Господь призначив сімдесят двох інших учнів своїх і послав їх перед собою в кожне місто й місце, куди сам мав прибути. Він до них промовив:

– Жнива великі, а робітників мало. Просіть, отже, Господа жнив, щоб послав робітників на свої жнива. Ідіть, ось я вас посилаю, як ягнят між вовки. Не беріть із собою ні калитки, ні торби, ні сандалів, і нікого в дорозі не вітайте. В який би дім ви не ввійшли, скажіть перше: мир домові цьому! І коли там буде син миру, мир ваш почине на ньому; а коли ні, до вас повернеться. І зоставайтесь у тім домі, їжте й пийте, що в них є: достоїн бо робітник своєї нагороди. Не переходьте з хати до хати. І в яке місто ви не ввійшли б, і вас приймуть, їжте, що поставлять перед вами; оздоровляйте в ньому хворих і кажіть їм: наблизилося до вас царство Боже. Коли ж ви ввійдете в яке місто, і вас не приймуть, вийшовши на їхні вулиці, скажіть: ми вам обтрушуємо й порох з вашого міста, що пристав до наших ніг; та знайте, що царство Боже близько. Кажу вам: того дня Содомі буде легше, ніж тому місту. Горе тобі, Хоразине! Горе тобі, Витсаїдо! Бо якби в Тирі та Сидоні сталися ті чуда, що зроблені у вас, вони б давно покаялися, сидячи у веретищі й попелі! Та Тирові й Сидонові легше буде під час суду, ніж вам. І ти, Капернауме, чи, може, піднімешся аж до неба? Аж до аду провалишся!


Молебні стихири

(г. 4, подібний: Дав ти як знамено): Апостоле Марку!* Ти прийняв непереможну владу* і силу над демонами:* в ім'я Христове* проганяти їх темну силу.* Всю землю обійшов ти,* освітлюючи її, як сонце,* і всі країни навчив ти,* благовістивши перший славний і спасенний Христовий прихід.

Стих: По всій землі залунав їх голос,* на край світу − їхні слова.

Уподібнивши себе* до справді божественного життя* у первісній благодаті,* ти, Марку, дійсно став добрим мужем* і назвався сином* божественної благодаті.* Добрими своїми звичаями* та чистотою ума* ти став близьким учнем Христовим.

Стих: Небеса оповідають славу Божу,* і діло рук його проголошує твердь небесна.

Як дзвінкий, Богом настроєний орган,* ти, апостоле Марку,* присвятив себе* просвіті народів,* словами й ділами* навчаючи їх віри Христової,* і всіх навчив ти визнавати* Ісуса як Бога* й Спаса душ наших.

Слава і Нині: (г. 8): Сповнившись божественного духа, чудний апостоле Марку,* вельми ревнивий був ти за Бога вседержителя,* який показав тебе повним божественних чудес,* бо маючи чудну ревнивість, ти життям своїм осягнув досконалість.* Тому, бувши на висотах і вселившися з небесними хорами,* молися, Боговидче, Слову, Христові Богові нашому,* щоб нас обдарував великою милістю.


Єктенія

Священик: Помилуй нас, Боже, по великій милості твоїй, молимось Тобі, вислухай і помилуй.

Люди: Господи, помилуй (3р).

Священик: Ще молимось за святішого вселенського Архиєрея нашого (ім’я), Папу Римського, і за блаженішого Верховного Архиєпископа нашого (ім’я), преосвященішого Архиєпископа і Митрополита нашого Кир (ім’я), боголюбивого Єпископа нашого Кир (ім’я), за всечесніших отців наших Протоархимандрита (ім'я), Архимандрита (ім'я), Протоігумена (ім'я) й Ігумена (ім'я) за тих, що служать і послужили у святій обителі цій, за отців наших духовних, і всіх у Христі братів і сестер наших.

Люди: Господи, помилуй (3р).

Священик: Ще молимось Господеві Богу нашому, щоб вислухав голос моління нас, грішних, і помилував рабів своїх, і охоронив нас від усякої скорби, біди, гніву й нужди, і всякої болізні душевної і тілесної, і дарував нам здоров’я з довголіттям, промовмо всі: Скоро вислухай і милостиво помилуй.

Люди: Господи, помилуй (3р).

Священик: Ще молимось, щоб зберегтися місту цьому (селу цьому) і святій обителі цій, і всякому місту, селу і країні, від голоду, загибелі, землетрусу, потопу, граду, вогню, меча, нападу чужинців і міжусобної брані, і щоб він був милостивий, добропривітний і добропомічний, благий і чоловіколюбний Бог наш, і відвернув увесь гнів свій, що наступає на нас, і визволив нас від належної праведної своєї погрози, і помилував нас.

Люди: Господи, помилуй (3р).

Священик: Ще молимось, щоб Господь Бог вислухав голос моління нас, грішних, і помилував нас.

Люди: Господи, помилуй (3р).

Священик: Вислухай нас, Боже, Спасителю наш, уповання всіх кінців землі і тих, що на морі далеко, і, Милостивий, будь милостивим, Владико, до гріхів наших і помилуй нас. Бо милостивий і чоловіколюбець Бог єси, і Тобі славу возсилаємо, Отцю, і Сину, і Святому Духові, нині і повсякчас, і на віки віків.

Люди: Амінь

Священик: З умилінням усі голови приклонивши, Господеві помолімся.

Люди: Господи, помилуй (3р).


Молитва до святого апостола Марка

Священик: Святий апостоле Марку! Своєю ревною вірою у вчення Христа та Христової Церкви ти заслужив любов та повагу як в ревних християн, так і в маловірних, бо описуваву Святому Письмі життя та вчення свого улюбленого Вчителя, Ісуса Христа. Моли Господа нашого про спасіння душ наших і осягнення Царства Небесного. Амінь.


Відпуст

Священик: Премудрість.

Люди: Чеснішу від херувимів і незрівнянно славнішу від серафимів, що без зотління Бога Слово породила, сущу Богородицю, Тебе величаємо.

Світися, світися, новий Єрусалиме!* Слава бо Господня на тобі засяяла!* Радій нині й веселися, Сіоне,* а ти, чиста Богородице, втішайся воскресінням Сина твого!

Священик: Слава Тобі, Христе Боже, уповання наше, слава Тобі.

Люди: Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь. Господи, помилуй (3р). Благослови.

Христос воскрес із мертвих, смертю смерть подолав* і тим, що в гробах, життя дарував. Господи, помилуй (3р). Благослови.

Священик: Христос, істинний Бог наш, молитвами пречистої своєї Матері, святого апостола і євангелиста Марка, преподобних і богоносних отців наших, і всіх святих, помилує і спасе нас, як благий і чоловіколюбець.

Люди: Амінь