Колядує вся родина


Всміхнувся в небі місяць молодий,
Небесні зорі засвітились в далях,
Містерія дзвінкої коляди
Вітає нас на Майзлях фестивалем.

У День Пресвятої Родини, 8 січня, парафіяни нашої церкви попри пекучий мороз поспішали на Архієрейську Божественну Літургію, яку очолив архієпископ та митрополит Кир Володимир (Війтишин). У храмі було наче в рукавичці, а найбільш стійкі навіть тулилися ближче до святині на подвір'ї монастиря, куди був виведений великий екран. Тож дійство можна було споглядати на вулиці. І такі сміливці, хоч нечисленні, та все ж були. Їх і всіх учасників Богослужіння зігрівала молитва і тепло сердець нашої великої парафіяльної родини.

А після Літургії до храму внесли велику Різдвяну звізду й трембітарі звістили про відкриття VIII фестивалю «Коляда на Майзлях». Здавалось, аж до гір линула вістка про те, що небо і земля нині торжествують, бо Бог Предвічний народився...

У вступному слові, запрошуючи митрополита благословити фестиваль, настоятель монастиря Йосафат Хаймик ЧСВВ повідав, що «коляда нам дарована з неба, що ангели від Господа перші її заспівали і це вони нам доручили продовжити тут, на землі. Тому коляда і прослава Новонародженого і нашого доброго Бога, який є з нами, Еммануїла, має особливу силу й особливу силу звістки про те, що Бог єднається з людиною, про те, що Він ще близько нас, про те, що Він ніколи не переставав бути з нами.

Протягом століть коляда єднала покоління, єднала людей різних віросповідань, єднала всіх, хто є доброї волі і хоче її співати. У цьому VIII різдвяному фестивалі «Коляда на Майзлях» ми також єднаємося з народами Європи, з іншими частинами нашої держави, щоби молитися колядою, щоби нею проголошувати те, що Бог не перестає бути з нами. Коляда має можливість повернути тих, кого, нам здається, вже немає серед нас, у коляді ми просимо Бога за тих, хто дорогий нашому серцю, хто не перестає бути важливим...»

Отець-ігумен також наголосив, що «цьогорічний фестиваль відбувається у рік ювілею Василіянського чину, якому виповнюється 400 років від року заснування. Тож сьогодні єднаємося з колядою тих всіх отців і братів, які в різних народах, на всіх континентах нашої землі 400 років тому і сьогодні продовжують співати коляду».

Митрополит Володимир благословив фестиваль, і храм наповнився колядами у виконанні парафіяльних хорів і гостей: камерного хору «Cantemus» (реґент – Ігор Дем'янець), молодіжних хорів «Осанна» (реґент – Любов Терлецька) та «Істина» (керівник – Леся Гринюк), дитячого хору «Божі ангелята» (керівник – Неля Дуброва), парафіяльного хору «Надія» (реґент – Михайло Гуйташ), камерного хору «Felicio» (м. Надвірна). Співав хвалу Богові отець Климентій ЧСВВ у супроводі вокально-інструментального ансамблю «Ave Maria», колядувало тріо «Жива вода» (керівник – Марія Ортинська), звучали колядки у виконанні зведеного хору.

Отець Йосафат подякував усім, хто долучився до організації фестивалю, особливо ОТБ «Галичина», яке в прямому ефірі транслювало відкриття «Коляди на Майзлях» і через тиждень так само висвітлюватиме заключний концерт. Він вручив символ фестивалю – диплом міністрові культури України Євгенові Нищуку, міському голові Русланові Марцінківу та заступникові голови облдержадміністрації Ігореві Пасічняку. Гості були запрошені до слова.

Особливо тепло і щиро подякував парафіяльній спільноті й усім організаторам міністр Євген Нищук, звернувши увагу на маленьких янголят – діток, які безпосередньо й мило поводилися в церкві, доповнюючи й наповнюючи виступи колективів щирістю й роблячи дійство дуже теплим і родинним. Він поділився своїми відчуттями – від радості до сліз і туги, які зродились у душі під час Літургії і відкриття фестивалю, згадавши тих, кого немає з нами, тих, хто перебуває у скруті й хворобі, тих, хто захищає цілісність нашої держави. Пан Євген сказав, що наче вдруге у свідомому віці тут був омитий як на хрещенні, згадавши розповіді мами, як колись його хрестили приблизно у цей час на найманій квартирі в Івано-Франківську. Міністр відзначив родинність атмосфери святині, підтримку одне одного й поновлення та очищення духу у Різдві. Міський голова Руслан Марцінків висловив думку, що фестивалю треба надати статус Міжнародного, адже участь у ньому братимуть гості не лише з України Західної та Східної (окрім колективів із Івано-Франківської і сусідніх областей, будуть ще гості з Волновахи, Харкова), а й Польщі, Литви та Латвії. Він заанонсував великий концерт учасників «Коляди на Майзлях» на Вічевому майдані 14 січня.

Заступник голови облдержадміністрації Ігор Пасічняк наголосив на тому, що відомі в цілому світі українські колядки чудово звучать у наших оселях, на вулицях міст і сіл, у Будинках культури, філармоніях і театрах, але так велично й одухотворено можуть звучати лише в храмі, що професійні й надзвичайно талановиті колективи та виконавці кожен вносить свою часточку у прославу Господа, а «Коляда на Майзлях» є вже візитівкою різдвяного Івано-Франківська.

Організатори подякували доброчинцям, які підтримали свято коляди: міському голові Русланові Марцінківу, департаменту культури Івано-Франківського міськвиконкому в особі Надії Загурської, обласному управлінню культури, національностей та релігій в особі Володимира Федорака, обласній філармонії. Інформаційними спонсорами дійства стали радіо «Дзвони», ОТБ «Галичина», ТРК «Карпати», ТРК «Вежа», «3 Студія», «24 Канал», телестудія «Апостол», інтернетвидання «West News», газети «Нова Зоря», «Галичина», «Західний кур'єр», «Галицький кореспондент», «Репортер».

Червоною стрічкою через урочисте відкриття фестивалю проходила ідея єднання цілої української родини і малих громад та родин у цьому величному й вічному диві Різдва. Тож і завершили ведучі Христина Кобильчук і Тарас Василюк свято словами привіту українському народові й українській родині: «Вітаю, мій народе, різдвяним привітом з рожденим з неба Христом. Спішімо на зустріч із серцем відкритим, брат брата вітаймо з Різдвом. З Різдвом тебе, місто, з Різдвом, сільська хато, з Різдвом тебе, Україно моя, най Бог тобі з неба дасть щастя багато і світлом, любов'ю засяє вкраїнська земля».

Тож хай ці свята й ці співочі події, які відбуватимуться на парафії до 15 січня, просвічують наші душі, наповнюють серця миром і тихою радістю, зігрівають теплом Божої любові, гуртують і об'єднують нас, українців, з цілого світу нині сущого й того, що вже у засвітах.

Дарія НАРІВНА