«Духовна школа» імені Митрополита Андрея Шептицького

30вересня 2017 р. Б. о 10 год. у храмі Царя Христа відбулась Свята Літургія та Акафіст до св. Юди Тадея, які відслужив ігумен і парох о. Йосафат Хаймик, ЧСВВ. По завершенні богослуження отець звернувся до присутніх у храмі випускників «Духовної школи»імені Митрополита Андрея Шептицького та бажаючих в ній навчатись в 2017-2019 рр.:

«Розпочинаючи цей новий академічний навчальний рік, вітаю всіх, тих, хто прибули на те, щоб отримати Посвідчення про завершення цієї школи і тих, хто бажає також розпочати новий навчальний рік, для того, щоб поглиблювати нашу віру і її розуміння».

Опісля в приміщенні монастиря Царя Христа оо. Василіяно. Йосафат, ЧСВВ вручив Посвідчення про завершення навчання в «Духовній школі» імені Митрополита Андрея Шептицького випускникам школи 2015-2017 рр.Завершили навчання цього року 22 її випускники. Тим, кому не вистачило кількості відвідувань, щоб отримати Посвідчення, мають змогу дослухати пропущені лекції в новому навчальному році. Опісля випускники і слухачі «Духовної школи» 2017-2019 рр., учасниками якої є парафіяни храму Царя Христа та вірні з парафій нашого міста і області, мали змогу прослухати лекцію о. Йосафата, ЧСВВ про історію Василіянського Чину Святого Йосафата, який цього року святкує свій 400-літній Ювілей. На завершення отець уділив благословення присутнім і покропив всіх свяченою водою.

«Духовна школа» була започаткована з благословення Митрополита УГКЦ Кир Володимира Війтишина ще в 2011 році. 1 жовтня 2015 р. Митрополит Кир Володимирсвоїм Декретом уділив благословення ігумену і пароху о. Йосафату Фітелю, ЧСВВ на організацію і провід «Духовної школи» імені Митрополита Андрея Шептицького для мирян при монастирі оо. Василіян м. Івано-Франківська.

Мета школи: освітній вишкіл та духовна формація мирян згідно з ученням Католицької Церкви.

Завдання школи:поглибити знання вірних з основ християнської віри та пізнання основ літургійного і морального життя Церкви; допомогти глибше пізнавати Боже Слово та ним жити; роз’яснення мирянам змісту і значення богослужінь і вивчення автентичної літургійної та молитовної спадщини УГКЦ; заохочувати до щоденної молитви (особистої та родинної) та до молитви церковного правила, вивчаючи молитвослов; оживити участь вірних у молитовно-літургійному житті Церкви через навчання церковного співу;виховання у вірних УГКЦ місійного духу та плекання в мирян свідомості покликання свідчити власну віру як необхідний вияв християнського способу життя за будь-яких обставин конкретними ділами милосердя щодо душі й тіла.

Організатор «Духовної школи»василіянський монастир Царя Христа. Відповідальний за програму та керівник «Духовної школи» о. Йосафат Хаймик, ЧСВВ.

Лекції в «Духовній школі» імені Митрополита Андрея Шептицького в 2015-2017 рр. читали викладачі Івано-Франківського Богословського Університету та отці василіяни. Слухачі отримати знання з таких дисциплін: Василіянська духовність, Вступ до Святого Письма, Історія спасіння Старого та Нового Завітів, Основи християнської віри, Притчі і блаженства, Літургійне богослів’я (Коментар Божественної Літургії), Богослів’я ікони, Фундаментальне богослів’я,Христологія,Маріологія, Подружня етика, Подружнє право, Біоетика, Суспільна етика, Релігієзнавство, Сектознавство, Нарис історії Церкви в Україні та Нарис історії Вселенської Церкви.

Протягом навчання в «Духовній школі» відбулись також практичні заняття: читання і розважання Святого Письма за методом LectioDivina, вивчення молитвослова (молитва церковного правила) і Святої Літургії, церковний спів та семінарпо проблемі алкоголізму.

Бажаючі навчатись в «Духовній школі» імені Митрополита Андрея Шептицького 2017-2019 рр. можуть ще долучитися, прийшовши на заняття, яке відбудеться в суботу 21 жовтня 2017 р. (наступне заняття буде 28 жовтня 2017 р.) о 11 год. 30 хв. в читальному залі бібліотеки монастиря отців василіян ( 2-й поверх) по вул. Незалежності, 181 (м. Івано-Франківськ). Записатись на навчання можна по моб. тел. 095-47-55-919.

Складаємо щиру подяку Господу Богу і Пресвятій Богородиці, Митрополиту Кир Володимиру Війтишину, Правлячому Архиєпископові Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ, викладачам ІФБУ та отцям василіянам, ігумену монастиря Царя Христа о. Йосафату Хаймику, ЧСВВ та духовному провідникові Мирянського ЧСВВ о. Павлу Яхимцю, ЧСВВ.

с. Християна Голомідова, МЧСВВ